Bir Psikolojik Şiddet Türü Olan: Mobbing
Bir Psikolojik Şiddet Türü Olan: Mobbing
Hayatımızın bazı yerlerinde fark etmesek bile mobbinge uğramışızdır. Mobbing, bir kişinin iş yaşamında sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kalması durumu diyebiliriz. Çalışma ortamında kişi için olumsuz bir atmosfer oluşturur ve çeşitli fiziksel, duygusal ve psikolojik etkilere neden olabilir. Mobbingin birkaç farklı türü bulunuyor, bunlar;
-Aşağılama ve Sözlü Şiddet: iş arkadaşları veya üstleri tarafından sürekli aşağılanması, küçük düşürülmesi baskı yemesi
Sosyal zorbalık: iş arkadaşları tarafından dışlanması, iş arkadaşları içinde görmezden gelinmesi veya dahil edilmemesi.
Fiziksel Şiddet: Kişinin fiziksel olarak rahatsız edilmesi, tehdit edilmesi veya şiddete maruz kalması.
İş Yükü ve Görevlerle Şiddet: Kişiye yapması çok zor veya normalden fazla iş yükü verilmesi, yetiştiremyeceği işler verilmesi görevlerinin aşırı derecede zorlaştırılması veya işyerinde mobbing uygulayan kişiler tarafından engellenmesi.
Mobbingin Psikolojik Olarak Etkileri
Mobbingin psikolojik etkileri çok çeşitlidir ve mağdur üzerinde uzun süreli sonuçlar doğurabilir. Mobbinge maruz kalan kişiler kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler, sürekli eleştirilme, aşağılanma veya dışlanma hissi, insanın kendine olan inancını düşürür sürekli gerilim ve endişe, mobbinge uğrayan insanda fiziksel ve duygusal olarak stresli bir duruma yol açar ve anksiyeteye sebep olabilir. Sürekli olarak kötü muamele görmek; umutsuzluk ve çaresizlik duygularını beraberinde getirerek depresyon riskini artırabilir. Mağdurların maruz kaldığı endişe ve stres, uyku problemleri yaşamalarına sebep olabilir.
Mobbing aynı zamanda iş performansında da düşüşe neden olur. Stres, dikkat dağınıklığı ve motivasyon kaybı, kişinin iş verimliliğini azaltabilir ve bu durum başarısızlık duygusuyla sonuçlanır. Kişi işe gelmek istemez çalışmak istemez Mobbing, kişinin sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyerek sosyal zorbalığa , iş arkadaşları ve çevresi ile kötü ilişkilere yalnızlık hissine neden olabilir. Mobbingin
Mobbingi Önlemek ve Baş Etmek
Yöneticilerin mobbingle mücadele etmek ve çalışan haklarını korumak için personellerle ilgilenip personellerini takipte olmaları önemli. Ayrıca, çalışanlara mobbingi tanıma ve baş etmek için eğitimler veriklmesi önemlidir. İş yerinde adil bir çalışma ortamı sağlamalı, personellerle de sık sık iletişimde olmalı bunlar mobbingin önlenmesinde önemlidir. Çalışanların mobbinge uğramaktan korunmak ve baş etmek için alabilecekleri bazı önlemler vardır bunlar;
Bilinçlenme ve Tanıma: Çalışanlar, mobbingin belirtilerini ve türlerini öğrenmeli ve bu tür davranışları tanıma becerisine sahip olmalıdır. Bilinçlenmek, mağduriyeti önlemede ve başkasına bu şiddeti uygulamamada ilk adımdır.
Sınır Koyma: Çalışanlar, kişisel sınırlarını belirlemeli ve bu sınırlara saygı duyulması amacıyla kendileri için kabul edilemez davranışları açıkça ifade ederek bu tür davranışları durdurmak için gerekli çabayı göstermelidir.
İletişim Becerilerini Geliştirme: İyi iletişim becerileri, çalışanların duygularını ve ihtiyaçlarını etkili bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olabilir. Problemleri açıkça dile getirmek ve çözüm aramak için iş arkadaşları veya yöneticilerle yapıcı bir şekilde iletişim kurmak önemlidir.
Destek Ağları Oluşturma: Sosyal destek, mobbing gibi zorlayıcı deneyimler söz konusu olduğunda kişi için oldukça destekleyici işlev görmektedir. Çalışanların arkadaş, partner ya ailelerinden alacakları sosyal destek ile mobbinge karşı daha dirençli hale gelmesi mümkündür.
İş Yerindeki Politikaları ve Prosedürleri Bilme: Çalışanlar, iş yerindeki mobbingle mücadele politikalarını ve prosedürlerini bilerek, durumla başa çıkma konusunda daha hazırlıklı olabilirler. Bu politikaları ve prosedürleri kullanarak mobbingi rapor etmek veya yardım istemek mümkündür.
Kendine İyi Bakma: Stresle başa çıkmak ve duygusal refahı korumak için kişilerin kendine fiziksel ve ruhsal olarak iyi bakması ve iyi oluşu destekleyecek şeyler yapması önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, egzersiz, uyku düzeni, hobiler kendisiyle ilgilenmesi kendini telkin etmesi mobbingin etkileriyle başa çıkmada yardımcı olabilir.
Profesyonel Yardım Alma: Mobbing uğrayan ve olumsuz etkileriyle baş etmekte zorlananların konu hakkında profesyonel destek alması gerekebilir. Psikoterapi süreci; mobbingin stres, anksiyete, depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk, fiziksel ağrı gibi birçok olumsuz etkisiyle baş etmek konusunda kişilere destek sunar
Yazan: Zelihanur Kandemir