Yukarı Kaydır

NARSİZM

NARSİZM

Değerli okurlarımız bugün sizlerle ele alacağımız konu narsisim bir diğer adıyla öz-severlik. Sizleri bu konu hakkında bilgilendirmeden önce kelime kökeni Yunan mitolojisinden gelen Narkissos’tan bahsetmek istiyorum. 

Anlatılanlara göre Ekho adında çok güzel bir kız varmış. Bu peri kızı taliplerine aldırış etmez, onları istemezmiş, kimseye de gönlü düşmezmiş. Ta ki o güne kadar, günlerden bir gün bu güzel kızımız Narkissos adında bir avcıya gönlünü kaptırmış. Ancak Narkissos bizim güzel kızın aşkına karşılıksız kalmış. Ekho’da kara sevda içinde ölmüş. Yunan mitolojisinde anlatıldığına göre tanrılar Narkissos’a çok kızmış ve onu cezalandırmak istemişler. Bir gün susayıp nehir kenarına gelen Narkissos suda kendi yansımasına aşık olmuş ve yerinden kalkamamış, o da tıpkı Ekho gibi günden güne eriyerek ölmüş. 

Narsistik kişilik bozukluğu DSM-5’te B kümesi kişilik bozukluklarında yer almış olup erken erişkinlikte başlayan ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan (düşlemler, davranışlar) beğenilme gereksinimi ve empati yapamama ile giden bir örüntüdür. 

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler kendisinin çok önemli olduğu duygusunu taşırlar. Sınırsız başarı, güç, güzellik veya kusursuz sevgi düşlemleri üzerine kafa yorarlar. Özel ve eşi bulunmaz birisi olduğuna ancak başka özel veya toplumsal durumu üstün kişilerin kendisini anlayabileceğine ya da ancak onlarla arkadaşlık edebileceğine inanırlar. Çok beğenilmek ister ve empati yapamazlar. Kişilerarası ilişkileri kendi çıkarı için kullanır, amaçlarına ulaşmak için başkalarının zayıf taraflarını kullanırlar. Çoğu zaman başkalarını kıskanır ya da başkalarının kendisini kıskandığını sanırlar. Küstah, kendini beğenmiş davranış ve tutumlar sergiler her konuda hak kazandığı duygusunu taşırlar. 

Genel nüfusta %1 oranında görülen bu kişilik bozukluğu klinik popülasyonda %2 ila 16 arasında görülür. Erkek bireylerde kadın bireylere oranla daha fazla risk oranı olan bu kişilik bozukluğunda majör depresif bozukluk, madde kötüye kullanımı bunun yanı sıra yine B kümesi kişilik bozukluklarından antisosyal (toplumdışı) kişilik bozukluğu, sınırda (borderline)  kişilik bozukluğu, histriyonik kişilik bozukluğu ve A kümesi kişilik bozukluklarından paranoid (kuşkucu) kişilik bozukluğu komorbid olarak görülebilir. 

Bu kişilik bozukluğunun kesin nedeni bilinmemekle beraber uzmanlar tarafından ele alınan bazı faktörler vardır bunlardan birkaç tanesi şöyledir; çocukluk döneminde yaşanan istismar veya travma, aşırı övgü, kişiyi onaylayıcı bir ortamın yokluğu, güvenilmez ebeveynlik veya bunların tam tersi olan ebeveynlerde aşırı hoşgörü bulunması. 

Sizlerin de tahmin edebileceği gibi narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler terapiyi güçlükle kabul ederler. Çünkü bir terapiye dahil olmak onlar için zayıflığın göstergesidir. Bu kişilerin daha yerinde bir öznellik duygusu oluşturmaları için bireysel psikodinamik terapi, bilişsel davranışçı terapi veya psikiyatristler tarafından asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan psikotrop ilaçlar yazılabilir. 

HEY DOSTUM İYİ HOŞ SEN NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNA SAHİP OLAN BİREYLER HAKKINDA BİLGİ VERMİŞSİN DE BİZİM ONLARLA NASIL ETKİLİ İLETİŞİM KURACAĞIMIZI SÖYLEMEMİŞSİN DEDİĞİNİZİ DUYAR GİBİYİM:

Bu kişilik bozukluğuna sahip bireyler sizden istediğini alana kadar size yaklaşıp aldıktan sonra sizi yok hükmünde sayabilirler. Siz kendinizi onun kişilik bozukluğunun getirdiği bu bencilliğini, kibrini fark edip savaş halinde bulabilirsiniz. Böyle bir çatışma hali karşı tarafı yormasa bile sizleri yorar. Tabii ki bu durum sizin ona kendinizi ezdireceğiniz anlamına gelmiyor, hangi koşulda olursa olsun her zaman dik durun. Durduk yere gergin bir ortam olmasını istemiyorsanız kendi başarılarınızdan güvendiğiniz bir arkadaş ortamında bahsetmenizi önerir ona karşı yapacağınız bir eleştiriyi birebirken yapmanızı tavsiye ederiz. Son olarak zayıf yönlerinizi, sizin için özel olan bilgileri bu bireylerin yanında açmayın unutmayın bir gün kendi çıkarları için sizin aleyhinizde kullanabilirler.

                                                                                  Başak KOÇASLAN