Yukarı Kaydır

Peter Pan Sendromu

Peter Pan Sendromu

Peter Pan Sendromu 

Peter Pan Sendromu için yapılan ilk tanımlama Psikolog Dan Kiley tarafından gerçekleşmiştir. D. Kiley’in 1983 yılında yayımladığı “Hiç Büyümeyen Erkekler” kitabında bahsedilen bir tanımlama olan Peter Pan sendromu, çoğunlukla kendini 30’lu yaşlardan itibaren gösteren bir duygu durum bozukluğudur. Genellikle ileri düzeyde koruyucu ebeveynler tarafından büyütülen ve bu gibi aile ortamlarında büyüyen yetişkinlerde görülür.

Peter Pan sendromu erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Bu sendromu yaşayan kişiler duygusal ilişkilerinde, iş hayatında veya ailesiyle ilgili olan ilişkilerinde sorumluluk almaktan olabildiğince kaçıyor. Çoğunlukla kendini 30’lu yaşlardan sonra gösteren Peter Pan sendromu kişinin kendini hala çocuk gibi hissetmesi ve büyüdüğünü kabul etmemesi olarak değerlendiriliyor.

Peter Pan Sendromuna Sebep Olan Faktörler

Peter Pan sendromunu yaşayan kişilerin zeka açısından hiçbir problemi yok. Bu kişiler gayet zeki bireyler olmalarının tam aksine, duygusal olgunluk ile ilgili sorunlar yaşıyorlar. Bu kişilerin yaşları ilerleyip büyümeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, ne yazık ki duyguları çocukluk dönemi içinde kalıyor. Yetişkinliğe geçişten ve omuzlarına yüklenen sorumluluklardan, kendilerine yepyeni bir hayat yaratmaktan ve artık çocukluk döneminin konfor alanından çıkmaktan korkuyorlar, yani yeni deneyimlerle yüzleşemiyorlar. Peter Pan sendromundan muzdarip kişiler genelde Neverland gibi hayali ve zamanın durduğu yerde yaşama illüzyonuna sahip oluyor. Hayatlarını Peter Pan gibi Varolmayan Ülke’yi arayarak geçiren bu kişiler evlilik, ev ya da çocuk sahibi olma gibi sorumluluklarından kaçmanın yollarını arıyor ve dolayısıyla rahat bir hayata devam edebilmek için aile evinde yaşamayı tercih ediyorlar.

Prof. Humbles Ortega’nın yaptığı klinik araştırmalara göre, Peter Pan sendromunu ortaya çıkaran en önemli etken, ebeveynlerin aşırı korumacı olması. Bu kişilerin aile yaşamlarına baktığımızda genelde ileri derecede koruyucu ve kollayıcı, çocuklarıyla onlara nefes aldırmayacak kadar bütün haline gelmiş ve kopamayan, davranışlarına sınır koyamayan, bir anlamda kendileri de olgunlaşmamış ebeveynler görüyoruz. Davranışlarına sınır koyulmayan çocuklar da, yaptıkları yanlışlardan ötürü genelde olumsuz bir geri bildirim almamış çocuklar oluyor ve gelecekte bu kişiler karşımıza bencil ve benmerkezci birer yetişkin olarak çıkıyorlar. Ellerini bir türlü çocuğunun üstünden çekemeyen aşırı koruyucu ebeveyn ise, kendi konfor alanından da çıkmak ve kurduğu sağlıksız ilişkiden kopmak istemediği için, yetişkin yaşamının çok korkutucu ve güçlüklerle dolu olduğu izlenimini yaratarak çocuğunun büyümesine izin vermiyor. 

Peter Pan Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peter Pan sendromu testi, psikolojik bir rahatsızlık olduğundan dolayı sendromun belirtilerinin görüldüğü kişiye terapist tarafından yöneltilen sorular ile gerçekleştirilmektedir. Fiziksel bir rahatsızlık olmayan Peter Pan sendromu, uzmanın konu ile ilgili kesin bir kanıya varabilmesi için özel olarak hazırlanan soruları hastaya sorması ve hastanın kendisine vereceği cevaplara göre saptanmaktadır. Bu soruların haricinde uygulanan herhangi bir test işlemi bulunmamaktadır.

Feyza duman