YÜKSEKLİK KORKUSU (AKROFOBİ)
YÜKSEKLİK KORKUSU (AKROFOBİ)
Birçok insanın karşılaştığı yaygın bir korku türdür. Journal of Neurology’de Huppert’ın yayınladığı makaleye göre akrofobi yaklaşık nüfusun %6’sını etkileyen orandadır. Kişinin yüksek yerden düşme ve kendisinin zarar göreceği konusundaki korkusundan dolayı olduğu düşünülmekte. Yüksek yerlerde bulunma yada yüksek yerlere bakma durumlarında yaşanan yoğun anksiyete ve endişe yaşatır.
Bu korku kişinin yaşamını,günlük yaşamını ve sosyal etkinliklerini etkiler. Yükselik korkusunun belirtileri: titreme,terleme,kalp çarpıntısı,nefes darlığı,ağlamak veya bağırmak,baş dönmesi gibi fiziksel belirtilere sahiptir. Psikolojik belirtileri: panik atak, yoğun korku, kontrol kaybı. Davranışsal belirtileri ise yüksek yerlerden kaçınma,yüksek alanlarda bulunmaktan aşırı rahatsız olmaktır,apartmanlarda değil birinci katta oturmayı tercih ederler. Yükseklik korkusunun nedenleri bir çok faktörden ortaya çıkabilir.
1)Genetik Ve Biyolojik Faktörler : Yükseklik korkusunun nedenlerinden biride genetik faktörlerden dolayıdır. Ebeveynlerin birinde olması kişide de bu korkuyu ortaya çıkarma ihtimali bulundurur.
2) Çocukluk Deneyimleri : Çocuklarda ki travmatik deneyimler yükseklik korkusunu başlatabilir. Örneğin; balkon kenarında durma aşağıya düşersin,merdivenlerden çıkarken sıkı tutun düşersin
3) Evrimsel Perspektif : Yüksek yerden düşmenin tehdit olarak algılanmasıda bu durumun korunma mekanizmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.
4) Psikolojik Ve Duygusal Faktörler : Panik atak,yüksek stres,kaygı bozuklukları yükseklik korkusunu arttırabilir.
Akrofobisi olan insanların korktuğu yükseklikler; bir kat merdiven çıkmaktan,bir merdiven üzerinde olmakta,çok katlı bir otoparkın kullanılması,bir köprünün üzerinde olmak veya o köprüden geçmek, hız treninde olmak,balkonun yanında yada binanın tepesinde durmak,yüksek bir binanın penceresinden dışarı bakmak.
Yükseklik korkusuyla başa çıkmak mümkündür.Bu korkunun üstesinden gelmenize yardımcı olucak terapiler :
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) : Olumsuz düşünceleri değiştirmeyi sağlar. Korkuları ve olumsuz düşünceleri yönetebilmeyi sağlar. Bu terapi yöntemi bütün fobileri yenmek ve tedavi etmek için oldukça etkilidir.
Maruz Kalma Terapisi : Yükseklik korkusunu en etkili aşma yöntemidir. Kontrollü bir şekilde kademeli maruz kalma terapisidir. Kişiyi yükseklikle ilgili kalınan durumlarda yavaş yavaş karşı karşıya getirilir ve zamanla korku azalır.
Nefes Ve Gevşeme Teknikleri : Nefes alma,gevşeme,meditasyon teknikleri yükseklik korkusuyla başa çıkmada yardımcı olabilir.
Bu korkuyla başa çıkmak ve sosyal yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Korkunun neden olduğunu anlamak ve profesyonel destek almak yardımcı olacaktır. Kendi korkularınızla yüzleşmek en büyük adımdır.
-ELİF ÇUKADAR